Història



Com podeu entendre, la història del Club d'Escacs Congrés amb seixanta anys de vida, dona per a molt. Aquí podeu trobar una petita introducció a la nostra història.

A l'any 1956 es va crear d'Associació Mare Nostrum amb una secció d’escacs, afiliada l’any 1957 a la Federació Catalana d'Escacs. Després d’una segregació de l’esmentada entitat, l’1 de juliol de 1964 es va crear el Club d'Escacs Congrés, amb la mateixa seu actual, carrer Alexandre Galí de Barcelona.

El Club d'Escacs Congrés va pujar a Divisió d'Honor (abans Primera Divisió) a la temporada 1969/70 i es mantingué molts anys a aquesta categoria. Ha estat dues vegades classificat per a les semifinals del Campionat d'Espanya.

Molts han estat els jugadors que han sortit del Congrés, planter d'escaquistes. Com a més destacats podem esmentar: de la primera etapa està el Fermí Tejero, després van sortir el Víctor Vehí, les germanes Teresa i Conchita Canela, els germans Moyano, l’Antonio Torrecillas i el Xavier Povill.

Al Club d’Escacs Congrés han militat destacats jugadors catalans:



El jugador més fort que ha jugat al Congrés ha estat l'Ángel Martín. Mestre Internacional, Campió de Catalunya Juvenil 1971, Campió d'Espanya Juvenil 1972, sis vegades Campió de Catalunya 1974, 1979, 1980, 1984, 1997 i 2000 i quatre vegades Campió d'Espanya 1976, 1984, 1986 i 2000. El seu currículum ho diu tot, un dels millors jugadors d'Espanya durant molt temps.






La Teresa Canela va començar a jugar als escacs al nostre club i els seus primers èxits els va aconseguir sent jugadora del Congrés. Mestra Internacional Femenina. Set vegades Campiona femenina de Catalunya. Ha participat amb l'equip espanyol a les Olimpíades de Salonica 1984 i 1988, Dubai 1986, i Novi Sad 1990.







La Julia Maldonado va arribar al Congrés a la dècada de 1970, amb una certa edat, i sempre se la va denominar com la senyora Maldonado. Va ser Campiona de Catalunya femenina quatre vegades 1946, 1963, 1965 i 1966.





Parlar d'en Víctor Vehí, és parlar d'una persona molt especial dins de la història del Club d'Escacs Congrés. Amb deu anys ja jugava força bé, era un nen agradable i dinàmic amb una gran capacitat pels escacs i moltes ganes d'aprendre. Quan va arribar l'Ángel Martín al Congrés, li va donar classes particulars i el seu joc va progressar enormement. El Víctor és Mestre Internacional. Dues vegades campió de Catalunya Juvenil 1976 i 1977 i dues vegades campió de Catalunya absolut 1993 i 1998.





El Jordi Ayza va arribar al Congrés juntament amb l'Ángel Martín i va marxar amb ell. Mestre FIDE. Dues vegades Campió de Catalunya 1977 i 1978.







La Conchita Canela va quedar dues vegades Campiona de Catalunya femenina. En realitat la Conchita va tenir la "desgracia" de coincidir amb la seva germana Teresa en la majoria dels Campionats de Catalunya Femenins. Quan la Teresa quedava primera, la Conchita era la subcampiona. Durant molt de temps, les germanes Canela van dominar els escacs femenins catalans.



L'Antonio Torrecillas és també un "producte" sortit del Congrés. Mestre Internacional. Campió de Catalunya l'any 1994. L'Antonio, degut al seu caràcter cordial i generós va deixar molts amics al nostre club, en realitat i a pesar de què no juga amb nosaltres des de fa molts anys, el seguim considerant un dels nostres.





El José Manuel Gil és Mestre FIDE. Campió de Catalunya Juvenil 1982, Campió d'Espanya Juvenil (1983) i Campió de Catalunya absolut 1986.






En Fermín Tejero segueix jugant amb nosaltres. El Fermí és el jugador del Congrés amb majúscules, és el jugador que més partides ha jugat al primer equip i també el que ha defensat més vegades el primer tauler. Mestre Català, Campió d'Espanya Escolar l'any 1961, subcampió de Catalunya absolut la temporada 1963/64 quan encara era juvenil i Campió de Catalunya l'any 1976.






El Màxim Borrell va ser un molt bon jugador d'escacs. Mestre Català, va ser Campió de Catalunya l'any 1971. També va escriure llibres d'escacs, que van tenir força èxit al seu moment.







Són molts els bons jugadors que han defensat els "colors" del Club d'Escacs Congrés, voldríem destacar els Mestres Catalans: Javier Bielsa, Jordi Gros, Rubén Hernández, Manuel Llopís, Pedro Martínez, Carlos Oliver i Jordi Tejero.

El Club d'Escacs Congrés és un club ple d'història. Història que ha contribuït, també, a la història dels escacs catalans. No obstant això, cal remarcar que l'autentica i gran història del Club Escacs Congrés l'han fet possible els seus directius i la gran majoria dels seus socis, que han col·laborat, any rere any, perquè el club tirés endavant.